De Kollectie

Van zelfgebouwde podia en machtige festivals tot camions waar het dak vanaf waait, van zelfgebouwde radiostudio’s tot zolderfeestjes: ontdek wat er de afgelopen 50 jaar te beleven viel in het Zuid-West-Vlaams open jeugdwerk. De Kollectie biedt een blik achter de schermen van zes jeugdhuizen uit de regio: De Stroate, Bolwerk, Quindo, Jakkedoe, JC Ten Goudberge en Krak. De Kollectie is een podcast van Kolle samen met Zuidwest.

Jeugdhuis Jakkedoe

Jeugdhuis Jakkedoe bestaat 50 jaar. Sil neemt je mee in de geschiedenis samen met een tafel vol vrijwilligers. Van koffie en taart-namiddag in 1973 tot verjaardagsfestival in 2023: ontdek wat 50 jaar Jakkedoe betekende.

Bolwerk

Bolwerk is is een culturele vrijhaven in Kortrijk, die inzet op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. In 2005 kwamen een zestig jongeren uit heel Vlaanderen er samen om te werken aan hun nomadische en muzikale circusvoorstelling: Cirque de Volonté.

Ze trokken in de zomer van 2005 naar verschillende steden: Oostende, Antwerpen, Ieper en Gent. Vandaag verzamelen ze nog eens in Kortrijk.

Krak

Krak is het Jeugdhuis van Avelgem. Ook zij vieren hun vijftigste verjaardag. Ze begonnen ooit als ontmoetingsplek voor lokale Chiroleiding maar nu zijn ze gekend ver buiten hun gemeentegrenzen. Met Krakrock en Club Soda en een heleboel andere events en optredens konden ze hun jeugdhuis op de kaart zetten als concertzaal gekend tot over de landsgrenzen heen.

JC Ten Goudberge

JC Ten Goudberge is het Jeugdhuis van Wevelgem. Zij mochten dit jaar 56 kaarsjes blazen. Mauro, Sharon en Dieuwert hebben elk een unieke band met de JC. Van tapper tot werkgroepen, van Plan B tot raad van bestuur: samen blikken ze terug op hun verwezenlijkingen als vrijwilliger.


De Kollectie kwam tot stand in samenwerking met en met de steun van Zuidwest en de Vlaamse overheid.